Αναιρέσεις #16
Με το νέο τεύχος των Αναιρέσεων να έχει φτάσει πια στο τυπογραφείο, είναι η στιγμή να μοιραστούμε ολόκληρο το προηγούμενο τεύχος, #16, του περιοδικού των Αναιρέσεων. Το τεύχος εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2011
Στο τεύχος #16 θα διαβάσετε:
- Το αφιέρωμα των Αναιρέσεων «Εκπαίδευση και Κίνημα». Ξεκινώνωντας από τον καλοκαιρινό νόμο της φράου Άννας και φτάνοντας στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, αγγίζοντας την έννοια της δημοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και καταγράφοντας τον ρόλο του πανεπιστημιακού ασύλου στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και στην υπεράσπιση ελευθερία της επιστήμης, το αφιέρωμα κλείνει με μια βόλτα στις φοιτητικές κινητοποιήσεις που έκαναν την εμφάνισή τους σε όλον τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε. Γράφουν οι Αλέξανδρος Μινωτάκης, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Πούλιος, Αντώνης Αντωνίου, Παναγιώτης Σιούλας, Κατερίνα Σταυρούλα.
- Το πόβλημα της δίκαιης κατανομής του κοινωνικού πλούτου δε λύνεται μέσα από την πάλη για μια πιο φιλολαϊκή φοροεισπρακτική πολιτική, αλλά στα πλαίσια της πάλης για τη συγκρότηση μιας άλλης κοινωνίας. Ο Θοδωρής Μουγιάκος γράφει για το «Φορολογικό Κολαστήριο».
- Το «κίνημα των πλατειών» χαράχτηκε με φωτεινά γράμματα στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων της χώρας. Μπορεί να μην πέτυχε το στόχο του, αλλά κράτησε ανοιχτό το στοίχημα για τις επόμενες αναμετρήσεις, φανέρωσε ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν υποταχτεί, άνοιξε δρόμους, έθεσε νέα ερωτήματα και κυρίως αποτέλεσε δίδαγμα για όσους θέλουν να αναγνωρίζουν τα οριά τους ώστε να τα υπερβούν. Ο Θάνος Ανδρίτσος γράφει για τις «Γεμάτες πλατείες και τα ανοιχτά στοιχήματα».
- Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο καπιταλισμός μαστίζεται από μια κρίση ιστορικής σημασίας και όπου, για να την υπερβεί, προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου κανιβαλική επίθεση στον κόσμο της εργασίας, στα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα και στη φύση. Ο Γιάννης Μπαλάσης γράφει «Για το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο».
- Ο αγώνας για παιδεία που θα απελευθερώνει αντί να εγκλωβίζει και εργασία που θα χειραφετεί αντί να καταναγκάζει είναι κοινός. Η Ιωάννα Βρεττού γράφει για το ηχηρό μήνυμα μαθητικής ανυπακοής που σήμανε την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
- «Στην κοινωνία του σύγχρονου σκοταδισμού τα μαθήματα της αδικίας, της υποκουλτούρας και της παραίτησης είνα υποχρεωτικά». Ο Δημήτρης Φάκαλης παραφράζει τον Εντουάρντο Γκαλεάνο από το βιβλίο του «Ένας κόσμος ανάποδα» και γράφει πως μοιάζει στην Ελλάδα του Μνημονίου » Όταν ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και η ιστορία γράφεται προς τα πίσω».
- First we take Manhatan… then we take Berlin. H Κατερίνα Σταυρούλα παρατηρεί πως αφού έκανε τον γύρω του κόσμου, η κατάληψη της Wall Street έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική blogόσφαιρα.
Και βέβαια:
Η μεταπολίτευση πέθανε, ζήτω η μεταπολίτευση! Η κατάχρηση ενός όρου στην εποχή των τεράτων, του Κώστα Γούση
70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ: Εγχειρήματα λαϊκής αυτό-οργάνωσης , του Κώστα Παλούκη
Η Νύχτα της Χρυσής Πεταλούδας και Grassroots κόμικς του Μιχάλη Δελαγραμμάτικα
Και οι τοίχοι έχουν …στόματα και Η… Αγγελία (δεν) είναι Χρυσός της Νατάσας Κεφαλληνού
Jean-Luc Godard, o Επαναστάτης Κινηματογραφιστής , του Δημήτρη Κεχρή
Οι Αναιρέσεις #16 είναι αφιερωμένες στον σύντροφό μας, Τάσο Κοζανιτά.
ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ