Modern-e-Quartet: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ στο μυαλό και τη ψυχή…
του Μιχάλη Παπαμακάριου
Δυο χρόνια περίπου μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη, ένα μωρό εμφανίστηκε στα ράφια κάποιων δισκάδικών και σε διάφορους εναλλακτικούς πολιτιστικούς χώρους. Βρισκόταν στο εξώφυλλο ενός cd με τίτλο Voluntary Electrocution – «εθελοντική ηλεκτροπληξία»*. Γονείς του 4 καταξιωμένοι και ανήσυχοι μουσικοί από το χώρο της κλασσικής μουσικής, οι Κώστας Αναστασόπουλος βιολί, Στέλλα Καρυτινού βιολί, Μάριος Δαπέργολας βιόλα και Christopher Humphrys στο τσέλο, οι οποίοι ξεπερνώντας τα όρια τους συναντώντας την ηλεκτρονική μουσική, δημιούργησαν τους Modern-e-Quartet. Με την αρωγή εκλεκτών καλεσμένων όπως η Βάλια Τσιμπλακάκη (Athens Arts Ensemble) στα πλήκτρα, ο Ζωρζ Πιλαλί στα φωνητικά και ο Μίμης Καφούσιας (Clandestinos) στο μπάσο μεταξύ άλλων, μας πρόσφεραν ένα πειραματικό, λυρικό και έντονα πολιτικοποιημένο έργο. Μπροστά στην επικείμενη εμφάνιση τους στο φεστιβάλ των Αναιρέσεων, στις 5 Ιούνη στην Αθήνα, όπου θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένο το Voluntary Electrocution, επικοινωνήσαμε με τον Κώστα Αναστασόπουλο ο οποίος ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα μας.
Ανοίγοντας κάποιος το cd διαβάζει: «Αφιερωμένο στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την νεολαία του Δεκέμβρη του 2008». Πως γεννήθηκε η ιδέα του Voluntary Electrocution;
MeQ: Η ιδέα ήταν αρχικά η περιγραφή μέσω της μουσικής δύο χρωμάτων: μαύρο και κόκκινο. Αισθητικά, πολιτικά, εικαστικά. Με την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 το project βρήκε τον δικό του δρόμο… Τα γεγονότα προκάλεσαν «Εθελοντική Ηλεκτροπληξία» στο μυαλό και την ψυχή μας. Τα χρώματα και η μουσική έπρεπε να περιγράψουν την αίσθηση της απώλειας αλλά και την δημιουργία μιας ελπίδας…O νονός του CD είναι ο φωτογράφος Jonnek Jonnekson.
Διακρίνει κανείς μια έντονη πολιτική διάθεση στο έργο σας (Δεκέμβρης 2008, sub-comandante Marcos, Rachel Corrie) αν και όχι με τον τρόπο του παρελθόντος. Στα κομμάτια σας δεν υπάρχουν στίχοι, μπορεί η μουσική από μόνη της να έχει πολιτικά μηνύματα;
MeQ: Τα «μουσικά ντοκιμαντέρ» τα οποία δημιουργούμε εμπεριέχουν γεγονότα, μιμήσεις, χρώματα, εξιστορήσεις. Η μουσική άλλωστε από μόνη της (ως η υπέρτατη μορφή τέχνης για μας) είναι αρκετή για να σε οδηγήσει σε έναν «νέο κόσμο». Η άποψή μας είναι ότι τα πάντα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ ! Τα πάντα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Στις εμφανίσεις σας δεν περιορίζεστε μόνο στο μουσικό μέρος αλλά χρησιμοποιείται την τέχνη του video art. Αυτό γίνεται για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανυπαρξίας στίχου ή αποτελεί μια ενιαία φιλοσοφία για αυτό που κάνετε;
MeQ: Η μη ύπαρξη στίχου δεν μας απασχόλησε στο συγκεκριμένο project.Η μίξη των τεχνών την οποία προσπαθήσαμε να πετύχουμε έχει σαν σκοπό μέσω της αφαίρεσης να διευρύνει την ελευθερία κρίσης, φαντασίας, αντίληψης του θεατή-ακροατή. Το προφανές και «εύκολο» δεν είναι κατακριτέο από πλευράς μας γιατί όλοι άλλωστε γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και βιώνουμε το προφανές το οποίο υπάρχει δίπλα μας. Το «εύκολο» το οποίο μας σερβίρουν σαν πραγματικότητα υπάρχει, αλλά είναι η πλασματική πραγματικότητά τους.
Γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο η προσπάθεια συνδυασμού της κλασσικής με την ηλεκτρονική μουσική, πλέον και την Ελλάδα. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
MeQ: Η κατηγοριοποίηση της μουσικής είναι μια κοινωνική ανάγκη για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε με «ευκολία» τις διάφορες μορφές έκφρασης μέσω των ήχων. Απ την άλλη η πολλές φορές δυσνόητη, για το ευρύτερο κοινό, κλασσική μουσική και ο τρόπος που προσφέρεται έχει ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό μεταξύ των ειδών. Δεν πιστεύουμε στην οριοθέτηση των ακουσμάτων μας.
Έτσι για μας είναι πολύ εύκολο να συνδυάσουμε και να απολαύσουμε Mozart με Rammstein, Βαμβακάρη με Pink Floyd, Keny Arkana με Ξενάκη…
Εσείς όπως και πολύ άλλοι μουσικοί πλέον παρουσιάζετε τη δουλειά σας με ανεξάρτητο τρόπο. Γιατί επιλέγετε κάτι τέτοιο;
MeQ: Πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες –στην Ελλάδα τουλάχιστον- δεν δείχνουν ενδιαφέρον για πειραματικές προσπάθειες. Στην λογική των μεγάλων σούπερ μάρκετ αγοράζουν φθηνά και πωλούν ακριβά…(όταν έχουν ήδη όμως εξασφαλισμένο αγοραστικό κοινό). Το μέλλον είναι στο internet και στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και υλικού.
Ποια είναι η σχέση των Modern-e-Quartet με τo Athens Arts Ensemble;
MeQ : Οι Modern-e-Quartet είναι ένα μέρος της μεγάλης «κοινότητας» μουσικών (και άλλων καλλιτεχνών) που απαρτίζουν τους Athens Arts Ensemble.Το σχήμα διευρύνεται με άλλες μορφές τέχνης όπως video art, φωτογραφία, χορός κλπ.
Ο Ζωρζ Πιλαλί πως κόλλησε σε αυτό το εγχείρημα;
MeQ: Ο Ζωρζ, ως φίλος κατ’ αρχήν, αλλά και ως μία ιδιαίτερη περσόνα για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα δεν θα μπορούσε να λείπει. Μας χάρισε την φωνή του αλλά και τo απόφθεγμά του στο ομώνυμο κομμάτι του Voluntary Electrocution.
* το Voluntary Electrocution έχει παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή στο Bios και στο Μέγαρο Μουσικής. Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων είναι υπερήφανο που θα το φιλοξενήσει.
ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ