Αναιρέσεις 2011: Φεστιβάλ ανατροπής και αναζήτησης

3-5 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε 12 πόλεις φέτος
Με διεθνείς συμμετοχές από τις αραβικές εξεγέρσεις και το Ουισκόνσιν, με συζητήσεις για την ανατροπή και τον κομμουνισμό, με τη μουσική και την τέχνη της αντίστασης στο προσκήνιο (με ξεχωριστές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και με εκδηλώσεις σε 12 πόλεις φέτος, το φεστιβάλ των Αναιρέσεων πραγματοποιεί φέτος ένα ακόμα άλμα εμπρός.
ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ
Οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των Αναιρέσεων έχουν πλέον γίνει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο χώρο της Αριστεράς και του κινήματος, στις οποίες έχει σταθερή αναφορά ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων και νέων. Το αποκορύφωμα ήταν πέρσι, που η μαζικότητα και η πολιτική συζήτηση στα φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε όλη την Ελλάδα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τους συμμετέχοντες, μόνο στην Αθήνα, να ξεπερνούν τις 10.000. Έτσι φέτος, επιχειρούμε ένα ακόμα άλμα. Σε πιο μαζική απήχηση, στην ποιότητα και την ποικιλία των πολιτιστικών δρωμένων, στο βάθεμα του πολιτικού διαλόγου, στη συνεύρεση των αγωνιστών και του κόσμου της Αριστεράς. Επιβάλλεται από την περίοδο, από τα αυξημένα ερωτήματα και τις αναζητήσεις που γεννιούνται μέσα στους κοινωνικούς αγώνες απέναντι στο μεσαίωνα που δημιουργεί η χούντα του Mνημονίου και η πτώχευση της αστικής πολιτικής.
Ο πρώτος στόχος μας είναι να συναντηθεί το φεστιβάλ με τις αντιφατικές και πολύμορφες τάσεις αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, τις πρωτόλειες αναζητήσεις διαφορετικής προοπτικής από το καπιταλιστικό ολοκαύτωμα, αλλά και με τις νέες εργατικές πρωτοπορίες που δείχνουν ένα νέο δρόμο στο κίνημα, όπως και με τον κόσμο της Αριστεράς, το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ριζοσπαστικής αριστερής διανόησης. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πολιτικό στίγμα το ζήτημα της ανατροπής της επίθεσης και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος απέναντι στην κρίση συνδεόμενο με την προοπτική της επαναστατικής τομής και του σύγχρονου κομμουνισμού. Το πολιτικό περιεχόμενο που αποτυπώνεται και στην ίδια την αφίσα: «Στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, μόνος δρόμος η αντικαπιταλιστική ανατροπή. Με την επαναστατική Aριστερά για το σύγχρονο κομμουνισμό». Αυτό θα αποτυπωθεί και στις συζητήσεις. Για την αναγκαία απάντηση απέναντι στην κρίση και την αστική επίθεση, για το κομμουνιστικό πρόγραμμα, το κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο και τον κομουνιστικό φορέα, για τη σύνδεση τακτικής και στρατηγικής, ενταγμένα και στην πορεία για το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Όμως αυτό θα έμενε μισό χωρίς τη συζήτηση για το εργατικό κίνημα και την προοπτική του. Μια λοιπόν ακόμα πλευρά που θα συζητηθεί στο φεστιβάλ είναι η εγχώρια και διεθνής εμπειρία των αγώνων και το μέλλον τους, με διεθνείς συμμετοχές από τις αραβικές εξεγέρσεις και το κίνημα στο Ουισκόνσιν.
Μέσα στις συζητήσεις και την πολύπλευρη παρέμβαση του φεστιβάλ εντάσσονται και όλες οι πτυχές που απασχολούν τη νέα γενιά σήμερα. Το ζήτημα της επιστήμης και της φύσης, ειδικά μετά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία αλλά και τον ηρωικό αγώνα στην Κερατέα ή το φλέγον θέμα της ιστορίας, όπου επιδιώκεται να αποτυπωθεί η αστική ηγεμονία. Όπως και το θέμα των μεταναστών και του πρόσφατου αγώνα τους, των ΜΜΕ και των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, της επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, των νέων ρευμάτων πολιτιστικής αντίστασης στο αστικό καθεστώς κ.ά. Όλες αυτές οι πλευρές θα απασχολήσουν το φεστιβάλ που θα επιδιώξει να γίνει χώρος συνάντησης αγωνιστών και κινημάτων, από τους αγωνιστές του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, του αγώνα στην υγεία και τις συγκοινωνίες, τους κατοίκους της Κερατέας, το «Δεν Πληρώνω» κ.α.
Εξίσου αναβαθμισμένη θα είναι και η πολιτιστική πλευρά με ιδιαίτερο πολιτικό και νεολαιίστικο στίγμα. Σε όλη τη χώρα, θα διαμορφωθεί μια ολόκληρη εναλλακτική πρόταση με σημαντικούς μουσικούς, θεατρικά δρώμενα, συζητήσεις για την τέχνη, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α. Στο κομμάτι των συναυλιών, στην Αθήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μεγάλες διεθνείς συναντήσεις της μουσικής της αντίστασης.
Η μια με τους Active MemberRebel Diaz (ΗΠΑ)Rodney P και Skitz (Αγγλία) και η άλλη με τους Boikot και Bandista. Ταυτόχρονα, ένα ευρύ φάσμα σημαντικών Eλλήνων μουσικών θα βρεθούν στη σκηνή. Από την κοινή εμφάνιση της Μελίνας Κανά με τη Λιζέτα Καλημέρη, τη μεγάλη συνάντηση του Μίλτου Πασχαλίδη με τους Χαΐνηδες, τη συναυλία του Σ. Γραμμένου, Σ. Δρογώση (με τη συμμετοχή του Π. Μουζουράκη) που θα κλείσει με τους BurgerProject μέχρι τη μουσική παράσταση Η πιο όμορφη θάλασσα, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Γιώτα Νέγκα κ.α.
Δείγμα της μεγαλύτερης προσπάθειας που γίνεται είναι και η διενέργεια του φεστιβάλ σε περισσότερες πόλεις από ποτέ, πάνω από 12 σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθούν στις 3-5 Ιούνη, στην Πάτρα μια βδομάδα νωρίτερα, ενώ το πρόγραμμα των άλλων πόλεων θα ανακοινωθεί σύντομα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, που χρειάζεται τη συμβολή όλων των μελών και φίλων του ΝΑΡ και της νΚΑ, πολιτικά, οργανωτικά και οικονομικά.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ
Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.