Θεατρική Παράσταση: «Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Η πολιτιστική λέσχη Αναιρέσεις και η εφημερίδα Πριν καλούν στην παράσταση «Νέα Τάξη Πραγμάτων», μια ιδέα του Πάρι Ερωτοκρίτου πάνω σε τρία μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ. Σας περιμένουμε την Κυριακή 9 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Ενα πολιτιστικό γεγονός – απάντηση στις μέρες χούντας που περνάμε. Είσοδος – ειδική τιμή 15 ευρώ.

Το έργο «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»,  αποτελείται από  τη συρραφή τριών μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ: «Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων» «Ένα ακόμα και φύγαμε», «Συνέντευξη Τύπου», σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου. Και τα τρία έργα χαρακτηρίζονται για την κριτική τους διάσταση απέναντι στην κρατική βία, πνευματική και σωματική, που ασκείται από τα φαινομενικά «δημοκρατικά», ολοκληρωτικά/αυταρχικά καθεστώτα.

Για τις ανάγκες της παράστασης,  το -2 επίπεδο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μετατρέπεται σε έναν μυστικό κρατικό οργανισμό, όπου η τέχνη υπηρετεί την προπαγάνδα και η ελευθερία έκφρασης των πολιτών καταστρατηγείται. Στους χώρους  αυτού του οργανισμού οι θεατές «ξεναγούνται»/περιηγούνται και γνωρίζουν τις πρακτικές «διαφύλαξης» των αξιών του κράτους και «επιμόρφωσης» των διαφωνούντων/αντιρρησιών.

Οι θεατές, ως «διαπρεπείς καλεσμένοι», έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα «κρατικής» τέχνης και ακολούθως να ενημερωθούν, μέσω της περιήγησής τους στον οργανισμό, για το πως «διαμορφώνονται» συνειδήσεις. Στο τέλος ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις μεθόδους «καταστολής» και «επιμόρφωσης» που χρησιμοποιεί το νέο καθεστώς.

Η παράσταση αυτή ακολουθεί τα βήματα μιας θεατρικής τάσης που αρχίζει να αποκτά πολλούς υποστηρικτές στην Αγγλία και στην Αμερική. Μια  τάση, που αντί να περιορίζει το θεατή σε ένα κάθισμα, απέναντι από τους ηθοποιούς, τον περιλαμβάνει στον ίδιο τον σκηνικό χώρο, μαζί με τους ηθοποιούς, και τον καλεί όχι μόνο να ακολουθήσει νοηματικά την πλοκή μιας παράστασης αλλά και να την «εξερευνήσει» με όλες τις αισθήσεις του.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματολόγος:  Άννα Τσίχλη Μπουασσοννά
Σχεδιασμός Σκηνικών χώρων -Σκηνογραφία: AKA LAB Architects
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Επιμέλεια Κίνησης: Amalia Bennett

Διεύθυνση Φωτισμών: Διονύσης Ευθυμιόπουλος
Διεύθυνση Φωτισμών Γκαλερί: Άννα Παπαγιάννη
Video/Creative Consultant: Κωνσταντίνος Ταλιώτης
Mακιγιάζ: Ιωάννα Συμεωνίδου

Production Manager: Γιάννης Γαβριηλίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Χορηγιών: Χριστιάννα Γύρα- Ζήβα
Βοηθός Παραγωγής: Αιμιλία Βούλγαρη
Φωτογράφος: Ζωή Καραμανή
Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Ορέστης Λάμπρου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης)
Δρόσος Σκώτης, Δημήτρης Αγοράς, Νίκος Καραπάνος, Γιώργος Ζιόβας, Gerald Τζελάλης, Τάνια Παλαιολόγου, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Νικολαίδης, Νάντια Παυλάκη, Ντέμπορα Οντόγκ, Ελένη Βρυώνη, Εύα Ζύγκιρη

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.