Λευκή Κορδέλα

Σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε

Η βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών ταινία του αυστριακού (γεννημένου στη Γερμανία) σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε Λευκή Κορδέλα προβάλλεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Με βάση μια σειρά βίαιων πράξεων (ανεξήγητων από πρώτη άποψη) που συνέβηκαν το 1913 σ’ ένα μικρό χωριό της βόρειας Γερμανίας, ο Χάνεκε έφτιαξε μια ταινία γύρω από τη βία,

την παθητική αποδοχή της και την υποκρισία, την τιμωρία και την εκδίκηση,

τη θρησκοληψία και την αυταρχική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Συνθήκες που θεωρεί ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην άνθιση του φασισμού στη γερμανική κοινωνία και ειδικά μεταξύ των νέων της γενιάς που μεγάλωσε με αυτό τον τρόπο.

Υποδειγματική η φωτογραφία της ασπρόμαυρης εικόνας, σε ένα κλασικό γύρισμα, αλλά με πολύ «καθαρό», απλό και υποβλητικό τρόπο, που βάζει το θεατή μέσα στην καθημερινότητα της κλειστής κοινωνίας του γερμανικού χωριού. Αποτυπώνονται οι ταξικές διαφορές (ο βαρώνος και οι φτωχοί αγρότες) και η διαρκής τους διαπάλη (τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς), ο αντιδραστικός ρόλος της εκκλησίας αλλά και των ευκατάστατων του χωριού, ενώ ο ρυθμός της ταινίας (που αρχικά σχεδιαζόταν για τηλεοπτικό σίριαλ) κρατά την ένταση, παρά τους σιγανούς τόνους του, δομημένη γύρω από συνεχή και ανεξιχνίαστα «ατυχήματα» ή εγκλήματα.

από την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΡΙΝ» , δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2009

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.