ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 09′ Αθήνα: Ανατρεπτικό πολιτικό στίγμα

Εξαιρετικά επιτυχημένες οι φετινές Αναιρέσεις

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα το πολιτικό- πολιτιστικό φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Σημαντικές και μαζικές οι συζητήσεις σε μια περίοδο που ολόκληρο το αντικαπιταλιστικό δυναμικό αναζητά απαντήσεις σε σχέση με την οικονομική κρίση, ενώ η αποτίμηση της εξέγερσης του Δεκέμβρη αναβαθμίζει τα καθήκοντα μας στο κίνημα το επόμενο διάστημα. Ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα αποτέλεσε και φέτος ένα ξεκάθαρο μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πολιτιστική πρόταση για τη νεολαία της αριστερής αναζήτησης. Τα θεματικά περίπτερα έφεραν την σφραγίδα των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, όπως τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων, των μεταναστών, της εξέγερσης. Το πρόγραμμα των αναιρέσεων όμως δε τελείωσε στις 29 και 30 Μαΐου. Σκυτάλη παίρνουν τα Χανιά με τις μονοήμερες εκδηλώσεις τους στη 1 Ιουνίου αλλά και τα Γιάννενα την Παρασκευή 12 του ίδιου μήνα.

Στην Αθήνα, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, περισσότεροι από έξι χιλιάδες νέοι, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι πέρασαν από ένα πραγματικά πλούσιο φεστιβάλ τόσο πολιτικά και όσο και πολιτιστικά. Οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις κέντρισαν τον ενδιαφέρον εκατοντάδων αγωνιστών. Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση για τη μουσική βιομηχανία με τη συμμετοχή μελών συγκροτημάτων που έδωσαν τη βραδινή συναυλία, εστίασε στους δρόμους που η τέχνη και η μουσική παραγωγή μπορούν να αρθρώνουν μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική πρόταση πέρα από τις φόρμες που οι δισκογραφικές εταιρείες επιβάλλουν. Η εκδήλωση σε σχέση με τα νεολαιίστικα κινήματα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προοπτικές τους αποτέλεσε μια πολύ ζωντανή διαδικασία. Σε αυτό βοήθησε πολύ η παρουσία συντρόφων από την Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι μοιράστηκαν εμπειρίες από τις πρακτικές και το περιεχόμενο των αγώνων της νεολαίας τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις χώρες. Κοινός τόπος στη συζήτηση ήταν η ανάγκη για ένα μαχητικό και συντονισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κίνημα νεολαίας και εργαζομένων με βαθιά αντί-ΕΕ περιεχόμενο. Οι βραδινές συναυλίες της παρασκευής ήταν πολύ μαζικές. Η σκηνή που εμφανίστηκαν ανεξάρτητα συγκροτήματα, είχε μια μεγάλη ποικιλία μουσικών προτάσεων με τους ηλεκτρικούς ήχους και τα δυνατά ρυθμικά σχήματα να κυριαρχούν. Στη κεντρική σκηνή οι Imam Baildi με μελωδίες που ακροβατούσαν μεταξύ της παράδοσης, του funk, της reggae ξεσήκωσαν το κοινό. Οι Locomondo με απίστευτο κέφι και καλοκαιρινή διάθεση κινήθηκαν στις γνωστές αλλά και σε νέες μελωδίες. Ο Χρήστος Κωσταντίνου με το συγκρότημά του, με ρεμπέτικα, λαϊκά αλλά και σύγχρονες δημιουργίες κράτησε το γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Δύο πολύ πλούσιες και επίκαιρες εκδηλώσεις μας επιφύλαξαν οι Αναιρέσεις τη δεύτερη ημέρα. Με θεματικές τον Δεκέμβρη και την παγκόσμια οικονομική κρίση εκατοντάδες αγωνιστές συζήτησαν για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις εμπειρίες που πρέπει να αξιοποιήσει το κίνημα το επόμενο διάστημα. Ξεδιπλώθηκε ένας πλούτος αντιλήψεων για το τι άλλαξε η εξέγερση, ποια καθήκοντα βάζει στους αγωνιστές, ποια είναι τα σύγχρονα κομμουνιστικά προτάγματα, πως θα δοθούν αντικαπιταλιστικές και εργατικές απαντήσεις στη κρίση. Αξιοσημείωτη η παρουσία αγωνιστών από όλους τους χώρους, μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι και ακόμη διανοούμενοι και καλλιτέχνες, ανθρώπων με ανησυχίες για την επόμενη μέρα των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Ενώ το βράδυ χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε την συναυλία των Lanterna σε πολύ ενδιαφέροντα και πειραματικά μουσικά μονοπάτια, σε ένα διαρκή πειραματισμό με τον ήχο και στη συνέχεια των The (International) Noise Conspiracy του μουσικού ροκ γκρουπ της αντίστασης από τη Σουηδία που με τους ύμνους του Capitalism stole my virginity, We are not for sale, Communist Moon έδωσε μαθήματα αντίστασης στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία

Τέλος από τα περίπτερα θα ξεχωρίσουμε την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας της νΚΑ, εκείνο των ελεύθερων χώρων που προβάλλει μια σειρά μαχών του τελευταίου διαστήματος όπως στο Γαλαξία, στου Ζωγράφου, στα πάρκα των Χ. Τρικούπη και Κύπρου με Πατησίων, ενώ και το περίπτερο το μεταναστών με ειδικές προβολές ανέλυε ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Αφιερωμένο στην τέχνη και το Δεκέμβρη μαζί με ένα δυναμικό ντοκιμαντέρ που προβάλλονταν ήταν ένα ακόμη περίπτερο, ενώ τα περίπτερα για την street art και τον Γ. Ρίτσο κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ενώ πλούσια σε υλικό τα περίπτερα της εκπαίδευσης, των νέων εργαζομένων, του πολέμου αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίαζαν τις θέσεις και τα μέτωπα της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.